Minder bijwerkingen tijdens hormoontherapie met acupunctuur

Bij de diagnose borstkanker heeft 85% een hormoongevoelige tumor. Ook bij andere soorten kanker kan er sprake zijn van hormoongevoeligheid, zoals bij baarmoederkanker, eierstokkanker en prostaatkanker. Hormoontherapie kan dan onderdeel zijn van het behandelplan. Bij kanker kunnen hormonen de groei van kankercellen stimuleren. Het doel van hormoontherapie is deze stimulerende werking te verminderen of stoppen. Helaas kan de medicatie ook bijwerkingen geven. Aangezien je hormoontherapie meestal voor meerdere jaren volgt, kan dat dus voor een lastige uitdaging zorgen.

Minder bijwerkingen tijdens hormoontherapie. Praktijk Erick

Welke bijwerkingen kun je tijdens de hormoontherapie tegenkomen?

De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Opvliegers en nachtzweten
 • Pijnlijke spieren en gewrichten
 • Botontkalking (osteoporose)
 • Hoofdpijn
 • Stijfheidsklachten
 • Stemmingswisselingen
 • Misselijkheid en overgeven
 • Huidklachten
 • Vermindert libido
 • Seksuele problemen

Als je door de hormoontherapie last hebt van een of meerdere van deze bijwerkingen kan je dag of nacht behoorlijk verstoord worden hierdoor. Aangezien je deze medicatie neemt om je risico op kanker te verlagen is de keuze om hiermee te stoppen ook niet vanzelfsprekend. Het voelt misschien als kiezen uit twee kwaden.

“Ik ben nu een aantal onder behandeling geweest met zeer goed resultaat, een betere doorbloeding en geen pijn meer. Op aanraden van Erick gebruik ik nu kruidentabletten voor de opvliegers en na een week al resultaat lang niet meer zoveel en heftig wat een verademing. Superblij met Erick.”

Jeanette (61)

Acupunctuur bij hormoontherapie

Met acupunctuur is het mogelijk om de bijwerkingen van de hormoontherapie te beïnvloeden. Hierdoor kunnen bijwerkingen verminderen, zonder dat de werking van de hormoontherapie verstoord wordt. Regelmatig worden mensen via het ziekenhuis naar mij verwezen, als de bijwerkingen van de hormoontherapie te heftig worden. Dit kan vlak na het starten van bijvoorbeeld Tamoxifen zijn, maar soms ook pas na een aantal jaren gebruik hiervan.

“Ik ben er nog niet, maar de naalden en kruiden van Erick hebben me op de goede weg gezet. Geduld moet ik nog steeds hebben, maar het vertrouwen wint het steeds vaker van m’n ongeduld. Erick is kundig, empathisch, vriendelijk en neemt de tijd voor je. Ik heb in drie maanden bij hem meer bereikt dan in het jaar ervoor in de reguliere gezondheidszorg.”

Esther (45)

Hoe vaak acupunctuur?

Als je de bijwerkingen van de hormoontherapie met acupunctuur wilt verminderen is het belangrijk om te starten met wekelijks een behandeling.

Over het algemeen zijn er 5 tot 8 behandelingen nodig om de eerste verbeteringen te kunnen merken. Het kan zijn dat opvliegers bijvoorbeeld minder frequent worden of minder heftig. Je stemming kan verbeteren, minder last van onrust, stijfheidsklachten kunnen verminderen, je slaapt beter en je kunt wat meer energie hebben. Deze veranderingen kunnen er voor zorgen dat het makkelijker wordt om de hormoontherapie te blijven gebruiken, zodat je het risico op kanker kunt blijven verminderen. Maar nog belangrijker, dat je leven weer leuk wordt en je weer jezelf wordt.

Wil je ook ondersteuning tijdens de hormoontherapie? Plan dan een eerste consult in via de online agenda of neem contact met me op als je nog vragen hebt.

Plan een afspraak