Minder bijwerkingen tijdens  chemo met acupunctuur

Wist je dat je tijdens de chemo minder last van bijwerkingen kunt hebben met acupunctuur? En dat acupunctuur geen ongunstige invloed heeft op de reguliere behandelingen van kanker? Het is algemeen bekend dat de chemotherapie voor verschillende bijwerkingen zorgt. Het doodt namelijk niet alleen kankercellen, maar ook gezonde cellen. Elke maand krijgen meer dan 20.000 mensen met de diagnose kanker een chemobehandeling. De bijwerkingen kunnen per persoon en behandeling wisselen. In de meeste gevallen zijn de bijwerkingen tijdelijk, maar in sommige gevallen kunnen ze leiden tot chronische klachten.

Minder bijwerkingen tijdens de chemo. Praktijk Erick

DE 10 MEEST VOORKOMENDE BIJWERKINGEN TIJDENS CHEMO

De bijwerkingen die het meeste voorkomen tijdens de chemo kuur zijn:

  1. vermoeidheid
  2. misselijkheid en overgeven
  3. verminderde weerstand (leukopenie)
  4. bloedarmoede (anemie)
  5. (poly)neuropathie
  6. droge mond (xerostomie)
  7. diarree
  8. obstipatie
  9. haaruitval (alopecia)
  10. hand en voetsyndroom

In de meeste gevallen krijg je tijdens de chemo ook extra medicijnen die een deel van deze bijwerkingen proberen te verminderen. Naar mate je meer chemokuren hebt gehad kan het steeds lastiger worden om goed te herstellen van deze bijwerkingen. Zelfs met de extra medicatie. Dit kan er voor zorgen dat bijvoorbeeld de dosering van de chemo verlaagd moet worden of dat de behandeling (tijdelijk) gestaakt wordt. Dit wil je natuurlijk niet! Je wilt zorgen dat je het behandeltraject tot het einde vol kunt houden. En het liefst met zo min mogelijk bijwerkingen.

“Nu ga ik nog af en toe voor een acupunctuurbehandeling. Ik merk dat het nog steeds goed met me gaat. Ik kan me goed concentreren, heb me niet meer ziek hoeven melden en zelfs in stressvolle periodes merk ik dat ik energiek blijf. Jammer dat ik dit in 2013 nog niet wist, dan was ik zeker eerder begonnen met de behandelingen bij Erick.”

Danny (34)

Chemo en acupunctuur

Met acupunctuur is het mogelijk om de omstandigheden tijdens je chemo kuur gunstiger te krijgen. Dit wordt gelukkig door de reguliere zorg ook opgemerkt. Regelmatig worden mensen via het ziekenhuis naar mijn praktijk verwezen, vlak na de diagnose kanker. De beste effecten met acupunctuur worden namelijk behaalt als de acupunctuurbehandelingen parallel lopen met de reguliere behandelingen. Je kunt dus beter niet wachten tot je bijwerkingen hebt.

Met acupunctuur kunnen we de bijwerkingen verminderen, het herstel van de chemo bevorderen, de bloedwaardes ondersteunen en de algemene omstandigheden verbeteren.

Focus op ziekte én gezondheid

Bij het bestrijden van kanker is het doel om zo veel mogelijk kankercellen te beschadigen en te doden. Dit heeft een zware impact op je lichaam en dus ook op de gezonde cellen. De focus ligt tijdens de reguliere behandeling voornamelijk bij de ziekte kanker. Maar uiteindelijk is het even belangrijk om je lichaam zo gezond mogelijk te houden. Minder bijwerkingen betekend dat je het chemotraject beter door kunt komen.

Bijwerkingen verminderen

Tijdens de chemo is het algemeen geaccepteerd dat er bijwerkingen kunnen ontstaan. Sommige van deze bijwerkingen ontstaan langzaam, andere kunnen acuut optreden. In de meeste gevallen zijn de bijwerkingen van tijdelijke aard, maar soms kunnen ze langdurig aanwezig blijven of zelfs chronisch kunnen worden. Er is dus veel winst te behalen als je de invloed van bijwerkingen tijdens de chemo zo laag mogelijk kunt houden. Daarom wil je bijwerkingen in een zo vroeg mogelijk stadium beïnvloeden, zodat ze niet verder kunnen ontwikkelen en je gezondheid kunnen verzwakken.

“Ik hou niet van zweverige types en stond er helemaal niet voor open. Ik vond het maar een stelletje kwakzalvers. Maar Erick komt over zoals hij werkt: heel betrouwbaar. De merkbare ondersteuning. Meetbare resultaten. Vooral belangrijk dat je niet moet gaan beginnen als je de klachten hebt, maar voordat je ze krijgt om ze te voorkomen of verminderen. Ik ga niks meer doen zonder acupunctuur.”

Jelle (64)

Bevorderen van herstel na chemo

In de dagen na de chemo kunnen verschillende bijwerkingen ontstaan. Vermoeidheid komt vaak voor, maar de chemo tast ook de slijmvliezen aantasten aan. Dit kan verschillende klachten geven, zoals droge of pijnlijke mond, branderige of geïrriteerde ogen, misselijkheid en diarree.

Bloedwaarden ondersteunen

Een belangrijke voorwaarde om met de chemo door te kunnen gaan zijn de bloedwaarden. Onder anderen je rode bloedcellen (Hb) en witte bloedcellen (leuko’s en neutro’s) moeten hoog genoeg blijven. Naarmate je langer chemo krijgt, wordt het voor het beenmerg steeds lastiger om voldoende bloed aan te maken. Met acupunctuur kunnen we zorgen dat je minder kans hebt om bloedarmoede (anemie) of verlaagde weerstand (leukopenie) te ontwikkelen. Met als belangrijkste voordeel dat je chemobehandeling door kan blijven gaan.

Omstandigheden verbeteren

Het is logisch dat het chemo traject veel invloed heeft op je lichaam. Maar de diagnose kanker brengt ook nog de nodige uitdagingen met zich mee. Zo kun je last krijgen van stress- of angstklachten, slechter slapen, pijnklachten die je misschien al had, onrust of somberheidsklachten. Tijdens de acupunctuurbehandelingen gaan we ook zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van deze klachten.

“Er heerste een ontspannen ongedwongen sfeer tijdens de consulten. Ik ervaarde Erick als zeer betrokken in mijn situatie, mede doordat hij zich gezien zijn ervaringen goed kan verdiepen in oncologie en de behandeling dus goed kan inschatten en op mijn situatie kon aanpassen.”

Marion (57)

Hoe vaak acupunctuur?

De beste resultaten zijn te halen door tijdens de chemo wekelijks de acupunctuurbehandelingen te plannen. In sommige gevallen is een andere interval mogelijk, bijvoorbeeld als de chemo een interval heeft van 3 weken. Doordat we met acupunctuur focussen op de omstandigheden, is het belangrijk om de acupunctuurbehandelingen proactief in te zetten, gelijktijdig met de chemobehandelingen. Het is dus gunstiger om niet te wachten tot je bijwerkingen hebt.

Wil je ook ondersteuning tijdens je chemotraject? Plan dan een eerste consult in via de online agenda of neem contact met me op als je nog vragen hebt.

Plan een Afspraak