Praktijk Erick

Olivier van Noortlaan 108

3133 AT Vlaardingen

Acupunctuur bij kinderwens en zwangerschap

Zwanger raken en het krijgen van kinderen lijken zo vanzelfsprekend. Maar voor veel vrouwen én mannen is dat helaas niet zo. Bij ongeveer één op de zes stellen gaat dit niet vanzelf. Volgens de World Health Organization (WHO) zoekt ongeveer 15% van de stellen hulp bij het zwanger raken. In 33% van de gevallen ligt de oorzaak bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij vruchtbaarheidsproblemen.

De laatste jaren maken steeds meer mensen gebruik van acupunctuur en Traditionele Chinese geneeswijze in de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen. Maar ook voor de ondersteuning tijdens een IVF, IUI of ICSI-traject. Dat acupunctuur een belangrijke rol kan spelen bij vruchtbaarheidsproblemen wordt al sinds 1979 door de World Health Organization gemeld. De lijst met klachten die goed met acupunctuur te behandelen zijn, is gebaseerd op resultaten uit wetenschappelijk onderzoek.

Zowel bij mannen als vrouwen is er met acupunctuur veel mogelijk om de kans op een zwangerschap te vergroten. Hierbij worden onderliggende oorzaken zoals endometriose, menstruatieproblemen, PCOS , PMS, maar ook problemen met de kwaliteit en hoeveelheid sperma in de behandeling meegenomen. Voeding en het creëren van een gunstige levensstijl spelen hier uiteraard ook een belangrijke rol in. Om de omstandigheden voor een zwangerschap zo gunstig mogelijk te maken, is het belangrijk om de acupunctuur behandelingen ongeveer drie tot zes maanden voor een zwangerschap/(nieuw) IVF traject te starten.

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat acupunctuur een belangrijke rol kan spelen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Hoewel er nog veel te leren valt over hoe acupunctuur werkt, is door wetenschap onderzoek aangetoond dat:

- acupunctuur de vruchtbaarheidshormonen kan reguleren.

- acupunctuur de bloedtoevoer naar de eierstokken kan verbeteren.

- acupunctuur de eiproductie kan laten toenemen en de eicelkwaliteit kan verbeteren.

- acupunctuur de gevolgen van PCOS kan tegengaan en verminderen.

- acupunctuur de rijping van zaadcellen in de bijbal kan verbeteren

- acupunctuur de scrotumtemperatuur kan verlagen.

- acupunctuur stress kan verminderen.

Wil je meer weten over wat acupunctuur in jouw situatie kan betekenen of heb je vragen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.