Praktijk Erick

Olivier van Noortlaan 108

3133 AT Vlaardingen

Acupunctuur bij kanker

Veel mensen met kanker blijven rondlopen met klachten en bijwerkingen waarvan ze denken dat het erbij hoort. Als jij de diagnose kanker hebt gekregen wil je graag zonder teveel bijwerkingen, pijn en vermoeidheid je chemokuur, bestraling of behandeling aangaan. Dit lijkt een onmogelijke opgave. Wellicht heeft je oncoloog tegen je gezegd dat dit erbij hoort. Je hebt er maar mee te leven. Het zou ook kunnen dat je denkt dat bijwerkingen tijdens de behandeling van  kanker erbij horen. En je vermoedt dat zoiets als acupunctuur bij deze heftige behandelingen geen positieve rol kan spelen. Bovendien, je wil niet het risico lopen dat het de reguliere behandeling tegenwerkt. Dat met die naalden, ja hoe kan dat nou werken bij een ernstige aandoening als kanker? Er is toch geen bewijs voor de werking van acupunctuur? 

 

Echter, in de Verenigde Staten zijn er vele wetenschappelijke studies gedaan die erop wijzen dat de kwaliteit van leven tijdens kanker verbetert dankzij het inzetten van acupunctuur tijdens de reguliere behandeling. 

 

Zo heeft bijvoorbeeld het onderzoek van de Mayo Clinic (academisch medisch centrum gevestigd in Rochester, Minnesota) wetenschappelijk bewezen dat acupunctuur een positieve rol speelt in het herstelproces van kankerpatiënten. En het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (werelds oudste en grootste kankerbehandelings- en onderzoekscentrum in New York) publiceert regelmatig wetenschappelijke studies en onderzoeken over de succesvolle toepassing van acupunctuur in de behandeling van kankerpatiënten

 

Het memorial Sloan-Kettering Cancer Center heeft in 2008 aangetoond dat droge mond (xerostomie) door middel van acupunctuur te beïnvloeden is. Droge mond komt vaak voor na radiotherapie, zeker bij bestraling van het hoofd of bovenlichaam. Speekselklieren kunnen beschadigt raken en daardoor krijgt iemand last van een droge mond of slikproblemen. Het onderzoek toonde niet alleen aan dat er na de acupunctuurbehandeling meer  speekselproductie was, maar ook dat er neurologische veranderingen waarneembaar waren op een fMRI die betrokken zijn bij de speekselproductie(“Functional magnetic resonance imaging (fMRI) changes and saliva production associated with acupuncture at LI-2 acupuncture point: a randomized controlled study”, 2008) 

 

In het begin ben je in shock als je de diagnose kanker krijgt. Er komt veel op je af. Je kampt met onzekerheden. En je voelt emoties die je nog niet kende. Je oncoloog, radioloog, fysiotherapeut, arts, allemaal geven ze je informatie. Maar wat blijkt: er is veel focus en aandacht voor de ziekte, maar misschien niet voor jou als persoon. Bij het bestrijden van kanker ontstaat er veel schade in het lichaam, ook aan gezonde cellen. Acupunctuur slaat de brug tussen reguliere kankerzorg (bestrijden van de kankercellen) en behoud van kwaliteit van leven en gezondheid. Met acupunctuur ondersteun je het herstelproces van het lichaam tijdens de reguliere behandeling van kanker op een natuurlijke manier. 

 

Ja, ik plan graag mijn eerste afspraak in.

 

“15 maanden na mijn laatste bestraling in verband met borstkanker voelde ik mij nog steeds verschrikkelijk. Extreem vermoeid, volledig uit balans, met allerlei lichamelijke klachten. Op aanraden van een vriendin kwam ik eindelijk bij Erick terecht.’’Ariëlle, 46 jaar (28 augustus 2017)

‘’Na 2 operaties, 6 chemokuren, 15 bestralingen en heftige fysieke en mentale reacties op hormooninjecties kwam ik - uit balans en oververmoeid - bij Erick terecht. De spanning en pijn in m’n lijf werden minder en ik kreeg beetje bij beetje meer energie. Daarna begon ik me ook mentaal beter te voelen; de storm aan gedachten gingen langzaam liggen en steeds vaker had ik een goede nachtrust. 

Erick is kundig, empatisch, vriendelijk en neemt de tijd voor je. Ik heb  in drie maanden meer bij hem bereikt dan in het jaar ervoor in de ervoor in de reguliere gezondheidszorg.’’Ester, 45 jaar (9 oktober 2018)

 

Mogelijk is acupunctuur wel eens bij je opgekomen om in te zetten. Maar de meeste mensen doen dit pas als ze last hebben van de bijwerkingen van de chemo, bestraling of de hormoonbehandeling. Maar besef dit: acupunctuur behandelingen kunnen het ziekteproces op een positieve manier beïnvloeden en kunnen de bijwerkingen aanzienlijk verminderen en in sommige gevallen zelfs voorkomen. Veel voorkomende bijwerkingen die met acupunctuur goed behandeld kunnen worden zijn misselijkheid en braken, pijn en neuropathie klachten, problemen met stoelgang zoals diarree of obstipatie, vermoeidheid, verminderde weerstand. Maar ook slaapproblemen, stress- en angstklachten. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld het herstel van de witte bloedcellen en rode bloedcellen te verbeteren met Protectival™. Acupunctuur zorgt dat je minder last van nare bijwerkingen hebt en geeft je meer energie tijdens je reguliere behandeling van kanker.

 

Over Erick 

Ik heb 16 jaar als verpleegkundige in de reguliere zorg gewerkt. Er is tegenwoordig veel mogelijk met behandelingen en medicatie. Maar wat mij opviel is dat we bij veel klachten vaak niet verder komen dan symptoombestrijding en dat medicatie vaak ook voor onbedoelde bijwerkingen zorgt. Met acupunctuur kun je veel klachten veilig en succesvol behandelen, soms zelfs de oorzaak beïnvloeden en zijn er geen bijwerkingen. 

 

Mijn praktijk voor Traditionele Chinese Geneeskunde ben ik in 2006 begonnen. Om mijn kennis en vaardigheden over de Traditionele Chinese Geneeskunde verder te ontwikkelen heb ik de 3-jarige opleiding tot acupuncturist gevolgd aan Shenzhou Open University in Amsterdam. Daar ben ik cum laude afgestudeerd. 

 

In 2013 besloot ik fulltime in mijn praktijk aan de slag te gaan. En sinds mei 2019 ben ik oncologie acupunctuur gecertificeerd. Hiervoor heb ik een intensieve, internationale opleiding gevolgd. Naast verdieping over de reguliere diagnostiek en behandeling van kanker, is tijdens de opleiding de rol van acupunctuur tijdens het reguliere behandeltraject besproken. Hierbij was veel aandacht voor evidence-based onderzoeken over oncologie acupunctuur. Hierdoor kan acupunctuur een integraal onderdeel worden van het behandeltraject. 

 

Ik vind het een mooie uitdaging en taak om de ervaring die ik als verpleegkundige heb opgedaan in de reguliere zorg te combineren met mijn kennis en ervaring van acupunctuur. Hiermee wil ik voor mijn klanten een brug slaan tussen de Westerse en Chinese geneeskunde, waardoor ze het beste uit deze twee werelden kunnen krijgen. 

 

Het is niet mogelijk om met acupunctuur kanker te genezen of te behandelen. Met acupunctuur verminder ik voor, tijdens of na een reguliere behandeling van kanker de bijwerkingen. De beste resultaten hiervoor zijn te behalen als je de acupunctuurbehandelingen inzet tijdens de chemobehandeling, radiotherapie of hormoonbehandeling. Hierdoor heb je minder last van bijwerkingen, verbetert je weerstand en herstelt je energieniveau. 

 

In het wetenschappelijke tijdschrift Nature is een onderzoek gepubliceerd over het effect van accupunctuur in de palliatieve zorg voor mensen met kanker. Het onderzoek toonde aan dat acupunctuur effectief is in de behandeling van vermoeidheid, misselijkheid (door chemo) en lage weerstand (leukopenie)(“Effectiveness of acupuncture and related therapies for pallative care of cancer: overview of systematic reviews’’, 2015) 

 

Ja, ik plan graag mijn eerste afspraak in.

 

Acupunctuurbehandeling inzetten kun je het beste doen tijdens de reguliere behandelingen van kanker, omdat:

 • acupunctuur een veilige en effectieve manier is om pijn te verminderen.
 • je vermoeidheidsklachten kunt verminderen.
 • je hiermee je bloedwaardes positief kunt beïnvloeden, waaronder de witte bloedlichaampjes voor je weerstand.
 • je bijwerkingen van bestraling kunt verminderen, zoals droge mond (xerostomie), verminderde eetlust, buikklachten zoals diarree of blaasproblemen.
 • je hormoonhuishouding verstoord kan raken en klachten als opvliegers, stemmingswisselingen, libido vermindering met acupunctuur gunstig te beïnvloeden zijn.
 • je misselijkheid en braken goed kunt verminderen, vooral tijdens de chemobehandeling.
 • een behandeltraject erg stressvol is. Je kunt je stress niveau verlagen, angst en depressieve gevoelens verminderen en de kwaliteit van slaap verbeteren.
 • gewrichtsklachten verminderen ten gevolge van reguliere behandeling.
 • je de kans op zenuwschade door chemo kunt verminderen. Dit heet dan chemotherapie geïnduceerde perifere polyneuropathie (CIPN). 

 

De reguliere behandeling van kanker heeft veel impact op jou en je lichaam en kan voor vervelende bijwerkingen zorgen. Tijdens en na deze behandeling is het belangrijk om je lichamelijk en mentaal zo krachtig mogelijk te voelen. De chemobehandeling en bestraling hebben bijvoorbeeld bijwerkingen als vermoeidheid, pijn, zenuwschade, misselijkheid en overgeven, diarree of obstipatie, bloedarmoede of droge mond die jouw lichaam extra belasten en kunnen verzwakken. Acupunctuur helpt je om deze bijwerkingen te verminderen, je energieniveau te verbeteren en je mentaal gefocust en ontspannen te voelen.

 

‘’Ik was zo verschrikkelijk moe. Dat was echt niet normaal. En daarnaast waren mijn darmen helemaal ontregeld. Moest soms 20 x per dag naar het toilet en dan weer dagen niet. Uiteindelijk heb je wel het gevoel dat je in een soort isolement terecht komt. Op een gegeven moment wil je ook geen dingen meer afspreken met mensen, omdat je dan alleen maar bang bent dat je dan weer moet afzeggen. Dat heb je voor mij met de behandelingen weer helemaal op de rit gekregen. 

En dan had ik ook nog dat opgejaagde gevoel in mijn lijf. Voortdurend warm en zweten. Ja, ik durfde op een gegeven moment zelfs niet meer te gaan slapen, omdat ik nachtmerries had. 

Ik bleek burn-out/depressie achtige klachten te hebben. Maar na twee acupunctuurbehandelingen had ik minder of geen hartkloppingen meer en was ik minder paniekerig. Ik denk wel eens, had ik dit maar eerder geweten, want het had mij wel een hoop ellende kunnen besparen.’’Ariëlle, 46 jaar 

 

“Maybe your time of life is limited on this earth, but at least pass this time with better quality.” - Dr. Yair Maimon

 

Nu je weet dat je kanker hebt en wellicht een behandeltraject gaat starten, werpen zich de volgende vragen op:

 • Wat te doen als je de behandeling aangaat en je merkt dat de bijwerkingen je pijn bezorgen?
 • Of dat je door de stress niet meer kunt slapen?
 • Je voelt je voortdurend moe, naar vrienden gaan of uitstapjes maken is er niet meer bij. Je raakt in een sociaal isolement. Hoe voorkom je dat? 
 • Sommige bijwerkingen zoals neuropathie (zenuwbeschadiging) kunnen meer blijvende schade creëren. Je kwaliteit van leven gaat achteruit. Welke maatregelen neem je? 

Hoe eerder je start met toevoegen van acupunctuur aan je reguliere behandeling, des te groter de kans is om bijwerkingen te verminderen, of misschien zelfs te voorkomen. 

 

‘’Ik hou niet van zweverige types. Ik stond er helemaal niet voor open. Ik vond het maar een stelletje kwakzalvers. Maar Erick komt over zoals hij werkt: heel betrouwbaar. De merkbare ondersteuning. Meetbare resultaten. 

Ik had last van de bijwerkingen van de chemokuur. Een dikke lip en jeuk op mijn been. Daar is de acupunctuur goed voor om dat tegen te gaan. Anders had ik me dood zitten krabben. 

Vooral belangrijk dat je niet moet gaan beginnen als je de klachten hebt, maar voordat je ze krijgt om ze te voorkomen of verminderen. Ik ga niks meer doen zonder acupunctuur.’’ Jelle, 64 jaar (april 2019) 

 

Ja, ik plan graag mijn eerste afspraak in.

 

Mocht je overwegen om mij als acupuncturist in je behandelteam toe te voegen, maar heb je nog een aantal vragen? Neem dan gewoon contact met me op. Of kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen.

 

Veelgestelde Vragen 

 

Wat is acupunctuur? 

Acupunctuur is één van de medische therapieën die deel uit maakt van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Tijdens een acupunctuur behandeling worden zeer dunne naalden (minder dan 0,25mm) op specifieke plaatsen op het lichaam (acupunctuurpunten) ingebracht. De steriele naalden zijn van roestvrij staal en worden eenmalig gebruikt. 

 

Welke rol kan acupunctuur spelen bij mijn ziekte, m.b.t. herstel of situatie beïnvloeden?

Acupunctuur wordt in China al duizenden jaren gebruikt en is veilig en effectief gebleken. Als je in China een ziekenhuis of gezondheidscentrum bezoekt, kun je zien dat acupunctuur en andere TCG-therapieën professioneel worden toegepast in combinatie met moderne (Westerse) geneeskunde. 

Zo kan bijvoorbeeld tijdens een operatie de pijnbestrijding/narcose volledig geregeld worden met acupunctuur. Het is daarom niet verwonderlijk dat ook in Europa de laatste jaren steeds vaker reguliere behandelingen gecombineerd worden met acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeswijze. 

 

Hoe weet ik nu of acupunctuur bij mij werkt? Of moet ik er in geloven? 

Meten is weten! Daarom maak ik in mijn praktijk, naast tong- en polsdiagnostiek, ook gebruik van AcuGraph Digital Meridian Imaging (AcuGraph®). Met dit systeem is het mogelijk om je meridiaansysteem te meten. Hiermee kunnen we belangrijke aanvullende informatie verzamelen over je huidige situatie en over de balans en status van je meridiaansystemen.  

Voor elke acupunctuurbehandeling wordt er met de AcuGraph® een meting gedaan. De meting is een momentopname en kan, net als de hartslag of bloeddruk, variëren afhankelijk van het tijdstip van de dag en je huidige situatie. De meting met de AcuGraph® geeft dus aanvullende informatie over je conditie en meridiaan systeem op dat moment. De uitslag van de meting wordt telkens na de behandeling naar je toe gemaild. Hierdoor kun je de veranderingen tijdens het behandeltraject ook zelf volgen en analyseren. 

 

Kun je met acupunctuur nou ook kanker behandelen? 

Het is niet mogelijk om met acupunctuur kanker te behandelen of genezen. De acupunctuurbehandeling zijn gericht op het verminderen van bijwerkingen en de omstandigheden tijdens een regulier behandeltraject zo gunstig mogelijk houden. Dit kan bijvoorbeeld door stress te verminderen en een goede slaap te bevorderen. 

 

Wat kan acupunctuur doen om minder medicatie te kunnen gebruiken? 

Acupunctuur is geen vervanging voor een reguliere behandeling van een arts. Maar kan wel een belangrijke rol spelen tijdens een reguliere behandeling. Hierdoor is het soms mogelijk dat je geen extra medicatie hoeft te gebruiken om bijwerkingen te verminderen. Acupunctuur kan in sommige gevallen net zo effectief zijn als medicatie. Maar heeft als voordeel dat er geen bijwerkingen kunnen optreden. 

 

Is het de moeite waard om met acupunctuur aan de slag te gaan terwijl mijn levensverwachting wellicht kort is? 

Het kan zeker de moeite waard zijn om acupunctuur te gebruiken om de kwaliteit van leven zo gunstig mogelijk te houden. Vooral doordat acupunctuur een rol kan spelen bij pijnbestrijding, stressvermindering, goede slaapkwaliteit, eetlust en energieniveau.